Press Transcripts

De Vierklank (3 september 2008)

‘Rex’: film van grote schoonheid

In het Utrechtse Louis Hartlooper Complex ging op maandag 25 augustus de film ‘Rex’ in première. De film is grotendeels opgenomen in Groenekan. Dit en het feit dat de hoofdrolspeelster Ilja Raspe en producent Gislind Stuut-Rothkegel ook uit Groenekan komen leidde er toe dat er veel belangstelling voor deze film was uit dit dorp.
‘Rex’ is een prachtige en indrukwekkende film geworden. Het is heel knap hoe de jonge regisseur Berry van der Vorst er in is geslaagd om zo overtuigend in een bestek van nog geen 25 minuten het dramatische verhaal van deze film uit te beelden. Op heel veel punten is deze film vakwerk te noemen. Er zijn de prachtige ingetogen, dan weer heftige beelden, vloeiend gefilmd in sonore kleuren, die geheel passen in de sfeer van het verhaal. Extra vermelding verdient de prachtige muziek van Jesse de Blois en het camerawerk van de regisseur zelf. De film maakte diepe indruk op de toeschouwers. Het bleef dan ook even stil toen het licht na afloop weer aanging. Daarna kwam het applaus. Na afloop van de première werd er door de aanwezigen nog wat nagepraat in het restaurant van de bioscoop, waarbij alle medewerkers door de producent, wier eerste werkstuk dit was, in het zonnetje werden gezet.


PZA (4 september 2008)

Jong filmtalent krijgt de ruimte in Vlissingen

Vorig jaar bleek het een succesnummer te zijn en dus lag het voor de hand dat de filmXperience een vervolg zou krijgen.
Dat gebeurt op zaterdag 13 september de hele dag. Opnieuw biedt Film by the Sea jongeren de gelegenheid om kennis te maken met alles wat met film te maken heeft. Zij kunnen onder meer workshops volgen over acteren, regisseren, camerawerk en andere vaardigheden. Ook is het mogelijk audities te doen, gecast te worden en een filmrol te winnen in een Nederlandse filmproductie. Bekende namen verlenen hun medewerking: Georgina Verbaan, Hugo Metsers III, Dave Schram en Tygo Gernandt.

Ook de volgende dag, zondag 14 september, is er aandacht voor jongeren. Voor de derde keer konden jonge filmmakers (15-27 jaar) een korte film insturen voor de competitie Delta Shorts (voorheen Shorts at Sea). De deelnemers maken kans op de Shorts Young Talent Award én een bedrag van 1000 euro.
De kandidaten zijn Vladdie de Koning uit Vlissingen (Alleen), Hugo Keijzer uit Amsterdam (Perfect picture), Ruben Schouw uit Middelburg (Te laat), Janet van den Brand uit Breda (Spijt), Ruwan Heggelman uit Amersfoort (Hart), Jochem Weststrate uit Amsterdam (Dubbelhartig), winnaar van vorig jaar Mark Lindenberg uit Krabbendijke (Mensmannetje), Marleen Irani uit Den Haag (Lolita), Digna van Liere uit Middelburg (Contact), Melvin Rijk uit Middelburg (Chasing dogs), Evelien Lohbeck uit Breda (Noteboek), Katia Truijen uit Haarlem (Zus), Berry van der Vorst uit Den Haag (Dear mommy), Onno Blase & Ruben Pest uit Gorinchem (Anna), Huseyin Baslurk uit Enschede (2 werelden), Giuilia Bijvoet uit Heemskerk (Stop de stilte) en Matthias Lycklama à Nijeholt uit Lelystad (Gezocht).

De inzendingen worden vertoond vanaf 15.00 uur. Een vakjury, onder leiding van Hugo Metsers III, kiest de winnaar.


AD Haagsche Courant (27 augustus 2008)

Film met Bartholomeuskerk goed onthaald

POELDIJK - De korte film Rex met een hoofdrol voor de Poeldijkse acteur Peter in ’t Hout en beelden van de Bartholomeuskerk, is zondag enthousiast onthaald tijdens de première in Utrecht. Ook koster Ted Barendse van de Poeldijkse kerk, die de thriller inmiddels heeft gezien, is onder de indruk. „Vooral de beelden van onze glas-in-loodramen in combinatie met mooie muziek zijn prachtig.’’

De 23 minuten durende film gaat over een vrouw die worstelt met een pijnlijke herinnering uit haar jeugd. In ’t Hout speelt haar demente echtgenoot.
De film wordt nu op verschillende festivals vertoond, maar zal niet in de bioscopen gaan draaien. Koster Barendse overweegt echter de film in de kerk te vertonen tijdens Open Monumentendag op 13 en 14 september, ook al bevat de finale van Rex geweld. „Het is gelukkig wel realistisch en uit het leven gegrepen.’’


De Trompetter (27 augustus 2008)

[Binnenkort]Biltsche Courant (20 augustus 2008)

'Emoties tonen kern van acteren'

Een twintigtal inwoners van Groenekan speelt een rol in de nieuwe korte film 'Rex' (Koning) die maandag 25 augustus in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht zijn première beleeft in een besloten voorstelling. Deze vertoning is een cadeautje van regisseur Berry van der Vorst (25) aan zijn acteurs. Andere belangstellenden kunnen de film op dvd voor een klein prijsje via internet bestellen.

De jonge regisseur van de film is één van de oprichters van StormCloud Pictures, een onderneming die zich heeft onderscheiden door films van hoog creatief en artistiek niveau. Een aantal viel in de prijzen tijdens internationale festivals. De nieuwe film Rex is te typeren als een psychologische thriller. Zonder de hele inhoud prijs te geven draait 'het verhaal' om de vraag wat goed is en wat kwaad. Is dat in alle gevallen eenduidig vast te stellen? De hoofdrol wordt vertolkt door Ilja Raspe (56) uit Groenekan, in het dagelijks leven werkzaam in verpleeghuis De Biltse Hof. Zij speelt een oudere vrouw die aan het eind van haar leven langzaam wegzakt in een mist van vergeten. Door een traumatische oorlogservaring in haar jeugd is zij de greep op het leven kwijtgeraakt. Aan het begin van de film is zij nog een charmante verschijning. Een vrouw met stijl en in goeden doen. Totdat zij iets beleeft waardoor haar aanvankelijke zekerheden over 'goed' en 'kwaad' kantelen en de waanzin het leven van haar overneemt. Dat keerpunt in haar leven wordt in de laatste minuten van de film onthuld.

Ilja over haal rol: "Een fascinerende ervaring. Vroeger, op de toneelschool, leerde ik teksten uit mijn hoofd. Dit ging een stap verder. Berry wilde vooral emoties zien, zonder opsmuk, heel puur. Gevoelens tonen is de kern van mijn acteren." Al had Ilja er soms wel een dubbel gevoel bij. "Met de metamorfose naar heel oude vrouw had ik in het begin wel moeite. Alles wat ik nog veertig jaar had willen uitstellen, kwam tegelijk: lullige kleding, scherpe lijnen, dikke kousen, schoenen voor moeilijke voeten. Ik heb heel wat grappen van mijn kinderen moeten trotseren." De film is in april van dit jaar opgenomen op locaties in Groenekan. Regisseur Van der Vorst kwam in Groenekan terecht dankzij producente Gislind Stuut, die de cast leverde. De prachtige muziek bij de film is gecomponeerd door Jesse de Blois, die al vaker met Berry van der Vorst heeft gewerkt. Berry: "Als componist moet je de film als het ware 'horen'. Jesse heeft er de meeste tijd in gestopt van ons allemaal." Zie voor meer bijzonderheden over deze film www.rexdefilm. nl en www.stormcloudpictures.com


De Vierklank (20 augustus 2008)

Groenekan speelt belangrijke rol innieuwe Nederlandse film ‘Rex’

Op 25 augustus a.s. gaat in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht de nieuwe (korte) Nederlandse speelfilm ‘Rex’ van regisseur Berry van der Vorst en producente Gislind Stuut in première. Deze productie kent een grote Groenekanse inbreng. Niet alleen is de producente afkomstig uit dit dorp, het is daar voor het grootste gedeelte ook opgenomen. Hoofdrolspeelster Ilja Raspe woont er ook, net als de jeugdige Karlijn Kant die eveneens een rol in de film heeft. Het is een film die handelt over een maatschappelijk probleem wat zich in het verleden van de hoofdpersonen heeft afgespeeld. Zij beleven nu, aan het einde van hun leven die periode opnieuw, ze zijn er eigenlijk nooit bevrijd van geweest. Het levert een film op met een benauwende sfeer en heel veel diepgang, vertelt hoofdrolspeelster Ilja Raspe (56).

De hoofdrolspeelster heeft in het dagelijkse leven een afwisselende werkkring. Het grootste gedeelte van haar werktijd is ze te vinden in een verpleeghuis in Bilthoven, een ander gedeelte is ze werkzaam bij het Utrechtse Archief in de hoofdstad van de provincie. Een nogal uitzonderlijke combinatie. ‘Ik vind het leuk om verschillende en afwisselende dingen te doen’, vertelt Ilja Raspe, ‘dat past wel bij mijn karakter.’ Hoewel dus geen echte professionele actrice heeft ze wel enkele jaren op de toneelschool gezeten. ‘Maar dat was wel heel lang geleden’, voegt ze er aan toe. Ilja houdt van toneel deed een paar keer mee met ‘Muze in het groen’ en het ‘Smartlappenfestival’. Onlangs had ze nog een rol in de Shakespeare opvoering in Fort Ruigenhoek. Via producente Gislind Stuut leerde ze Berry van der Vorst kennen die op zoek was naar een actrice voor zijn nieuwste film. Het bleek dat Ilja Raspe precies voldeed aan het beeld van de vrouw die hij voor zijn laatste film op het oog had. Deze jonge regisseur (25) heeft niet alleen het verhaal van de film geschreven, hij maakte ook het script, regisseerde de film, deed het camerawerk en tekende voor de montage. Hij heeft de film bovendien zelf gefinancierd. Van der Vorst brengt ongeveer om de twee jaar een film uit en verdient verder hoofdzakelijk zijn geld met het maken van commercials. ‘Rex’ is zijn vierde film. Hij gaat zeker door met het maken van films, maar concrete plannen voor de naaste toekomst zijn er nog niet.

In de film speelt Ilja Raspe een oude dementerende vrouw, afkomstig uit betere kringen. Voor die rol heeft ze vooral goed gekeken naar de bewoners op de verpleegafdeling van haar eigen  verpleeghuis. Ze leefde zich sterk in in de karakters van de mensen die ze daar ontmoet. Raspe ziet hoe de mensen aan het einde van hun leven kunnen terugvallen in een ontluisterende staat. Er is niet zo veel meer over van de zelfstandige mens die ze eens waren. ‘De regisseur wilde niet oefenen voordat de opnames begonnen’, vertelt Ilja. ‘Hij gaf van te voren de vorm aan hoe we moesten acteren. Hij wilde dat we speelden vanuit een directe emotie. Hierna begonnen meteen de opnamen. Dan concentreerde ik me op de mensen die ik ken uit het verpleeghuis, overigens met alle respect die ik voor ze heb. Hiermee probeerde ik de hoofdfiguur Lise een overtuigend karakter mee te geven. Ik denk wel dat me dit gelukt is. Het is een mooie manier van werken en ik verwacht heel veel van het resultaat.’ Dat heeft Ilja overigens op dit moment nog niet gezien. Natuurlijk moesten regelmatig scènes worden over gedaan, totdat het resultaat zo was geworden als de regisseur voor ogen had.

De opnamen vonden voor het grootste deel plaats in een oud en deftig landhuis. In dit geval stond dat huis aan de Groenekanseweg. Er werd ook nog gefilmd in een kerk in Poeldijk. Ilja heeft zelf in mei vier dagen voor de camera gestaan. De totale opnamen van deze low budget film duurden iets langer. Ze heeft het spelen in ‘Rex’ als een geweldige ervaring beschouwd. Vooral de transformatie in een personage wat er heel oud, lelijk en onappetijtelijk uitziet. Hoe je dan na zo’n transformatie iemand kunt neerzetten die aan het einde van haar leven volkomen paranoïde en psychotisch is geworden en vol niet verwerkte emoties zit. Karlijn Kant speelt in de film dezelfde vrouw maar dan als jong meisje. Het leren van de tekst was niet zo’n probleem. Daarbij was het karakter van de vrouw belangrijker dan de tekst zelf. Ze is vol lof over regisseur Berry van der Vorst die ze heel kundig en gedreven noemt. Foto’s uit de film en de trailer zijn te zien op www.rexdefilm.nl. De bedoeling is dat ‘Rex’ dit jaar op verschillende internationale filmfestivals wordt vertoond. Het is moeilijk om een film als deze in de bioscoop te krijgen. Wel is het mogelijk om via de website een DVD van de film te bestellen.

Speelfilm Rex, speelduur 23 minuten; met: Ilja Raspe, Peter in ’t Hout, Brian Smits, Aida Rodriguez Mussach, Karlijn Kant e.a.
Regie, script, camera en montage: Berry van der Vorst.
Productie: Gislind Stuut
Muziek: Jesse de Blois
Stormcloud Pictures, Den Haag
www.rexdefilm.nl.


AD Haagsche Courant (8 augustus 2008)

Poeldijkse kerk is even niet geschikt voor jonge kijkers

Spannend, met enkele heftige scènes en dus niet geschikt voor jeugdige kijkers.
Meer mag acteur Peter in 't Hout (62) uit Poeldijk niet zeggen over de korte film Rex, die op 25 augustus zijn première beleeft in een studentenbioscoopje in Utrecht.

De rol van een schizofrene, demente man was voor hem ondanks jaren acteerervaring geen eenvoudige opgave. "Ik heb geen tekst en moest alleen verward reageren op andere personages. Moeilijk hoor, om die blik vast te houden.'' Ter voorbereiding bezocht In 't Hout bejaardencentra, waar hij gezichtsuitdrukkingen van bewoners bestudeerde. "Volgens regisseur Berry van der Vorst geef ik de rol veel diepgang. Ik ben zelf ook wel tevreden.''
Sinds de Poeldijker op 27-jarige leeftijd staat ingeschreven bij verschillende castingsbureaus, werd hij gevraagd voor tientallen films en series. Hij speelde een Duitser in Soldaat van Oranje, maar figureerde evengoed in 'soaps' als Onderweg naar Morgen. Vanaf volgend jaar is hij te zien in een vervolg op de successerie 't Schaep met de vijf poten.

Zijn laatste werk, de 23 minuten durende thriller Rex, kostte de acteur in mei precies twee dagen werk. De opnamen vonden grotendeels plaats in het dorpje Groenekan en in Den Haag. Een sleutelscène speelt zich af in zijn eigen dorp. "Berry zocht een kerkgebouw met achterin Jezus aan het kruis. Ik dacht natuurlijk gelijk aan de Bartholomeuskerk. De koster vond het prima. Zolang het maar geen commercial was. Ik heb al het een en ander teruggezien en het is prachtig geworden.''

Het is de bedoeling dat Rex draait tijdens het komende filmfestival in Utrecht. Ook Amerikaanse en Italiaanse festivals staan op de verlanglijst. Zelf hoeft Peter in 't Hout niet meer zo nodig naar een bioscoop. "Dat keiharde geluid van tegenwoordig hoeft van mij niet zo.''


Filmkrant (Oktober 2006)

Yofel Filmfestival

Naast Leiden is ook Limburg met Yofel een nieuw filmfestival rijker. Onder het motto 'Hoe breed is jouw wereld?' richt het filmfestival, dat langs vijf Limburgse filmtheaters rouleert, zich op jongeren. Te zien zijn niet alleen korte en lange films, maar er kunnen ook games worden gespeeld en er kan worden deelgenomen aan een cameraworkshop. Er staan drie lange films op het programma (Brick, Me and you and everyone we know en Fearless. Ook zijn twee films te zien van Berry van der Vorst, die vorig jaar een Limburgse filmwedstrijd won.


Omroep Venlo (7 juli 2007)

[Binnenkort]Omroep Venlo (11 januari 2007)

Venlonaar genomineerd voor Limburg Cultuurprijs       

Venlonaar Berry van der Vorst is genomineerd voor de Limburg Cultuurprijs 2007. Dit is een aanmoedigingsprijs voor Limburgers die bezig zijn met kunst en cultuur.
Van der Vorst heeft de nominatie te danken aan zijn film Nexus. Hierin portretteert de cineast een kind die van zijn vader gescheiden is, maar de ouderlijke band blijft bestaan. Met de film won Van der Vorst prijzen op internationale filmfestivals in onder andere Engeland en Luxemburg. De jury roemt het cultureel ondernemerschap van Berry van der Vorst die zijn film produceerde zonder financiering van derden.


Dagblad de Limburger (27 mei 2006)

[Binnenkort]


De Trompetter (26 mei 2006)

[Binnenkort]Dagblad de Limburger (24 mei 2006)

[Binnenkort]Kloeken (23 mei 2006)

Venlonaar bekroond op jongerenfilmfestival

De film Nexus van de Venlonaar Berry van der Vorst is op het jongerenfilmfestival in Roermond uitgeroepen tot beste film. Een andere inzending van hem, de film Dear Mommy, werd tweede. Nexus is een korte film over twee mensen die iets essentieels in hun leven missen en bij elkaar hopen te vinden wat al zo lang ontbreekt. De film werd deels opgenomen in de huidige woonplaats van Van der Vorst: Den Haag, en deels in Steyl, waar hij opgroeide. Op een internationaal amateurfilmfestival in het Engelse Bedford werd Nexus in april al met goud bekroond. Berry van der Vorst studeert filmwetenschappen in Den Haag.


Omroep Venlo (23 mei 2006)

De film Nexus van de Venlonaar Berry van der Vorst is op het jongerenfilmfestival in Roermond uitgeroepen tot beste film. Een andere inzending van hem, de film Dear Mommy, werd tweede.

Nexus is een korte film over twee mensen die iets essentieels in hun leven missen en bij elkaar hopen te vinden wat al zo lang ontbreekt. De film werd deels opgenomen in de huidige woonplaats van Van der Vorst: Den Haag, en deels in Steyl, waar hij opgroeide. Op een internationaal amateurfilmfestival in het Engelse Bedford werd Nexus in april al met goud bekroond. Berry van der Vorst studeert filmwetenschappen in Den Haag.
 

De Vierklank (21 december 2005)


E3 Journaal (14 december 2005)


Dagblad de Limburger (16 december 2004)